Stoofpotje met witloof, kip en Keizer Karel saus

(Dit recept is voor vier personen)
  • Stoofpotje met witloof, kip en Keizer Karel saus

Opmerking en tips

Je kan de kip eventueel ook vervangen door kalkoenfilet.

Bij de saus kan je eventueel ook nog een half kippenbouillonblokje toevoegen ( kruiden naar eigen keuze ).

Bekijk andere recepten met

Ingrediënten

  • 1 grote krop witloof ( saus )
  • 1 ajuin ( saus )
  • 1 flesje Keizer Karel bier ( blond )
  • 200 milliliter kippenfond ( uit een bokaal )
  • 1,5 kilogram witloof
  • 1 deciliter water
  • 200 gram kippengehakt
  • 4 kippenfilets
  • 250 milliliter room ( 35 à 40% )
  • 1 kilogram aardappelen
  • Boter
  • Peper en zout

Bereiding

  • Snij het witloof doormidden en haal er de harde kern uit en snij dit dan in grove stukken.
  • Stoof het witloof aan in wat boter en voeg het water toe. Laat dit geheel stoven onder deksel tot het witloof gaar is en dit op een zacht vuurtje. Vang daarna dit vocht op om toe te voegen aan de saus ( je moet ongeveer 100 milliliter overhouden ).
  • Kook intussentijd de aardappelen en maak hiervan puree.
  • Rol het kippengehakt tot kleine balletjes en kook deze gaar.
  • Snij de grote krop witloof en de ajuin fijn en stoof deze aan in wat boter.
  • Voeg hierbij het flesje bier en laat voor de helft inkoken.
  • Voeg de room toe en laat deze eveneens voor de helft inkoken samen met het witloofsap en de kippenfond.
  • Mix de saus glad en kruid af met peper en zout en werk deze af tot de gewenste dikte ( eventueel met blanke roux ).
  • Snij de kippenfilet in kleine stukjes en bak deze efkes aan in wat boter ( opgelet niet te lang laten garen want deze zullen nog verder garen in de oven ).
  • Meng de kippenblokjes samen met het gestoofde witloof en de kippenballetjes onder de saus.
  • Neem een ovenschaaltje en spuit hierin de puree en voeg daarna het mengsel van het witloof en de kip toe.
  • Zet het geheel nog ongeveer 20 minuutjes in de voorverwarmde oven op 180° C ( indien het geheel volledig zou afgekoeld zijn - anders nog ongeveer 10 minuten ).

Download en print de PDF-versie van dit recept: