Ardeens gebraad met witloof en Hasselback aardappel
(Dit recept is voor vier personen)
Opmerking en tips
Tip 1 : je kan de aardappelen eventueel op voorhand een 10-tal minuten stomen zodat het makkelijker is om deze in te snijden en te vullen ( op deze manier kan je tevens de gaartijd van de aardappelen in de oven verminderen )
Tip 2 : in de plaats van gewone mosterd kan je eender welke mosterd gebruiken ( naar eigen smaak )
Tip 3 : het aantal minuten dat het Ardeens gebraad in de oven moet is afhankelijk van de grootte en of je eventueel wil dat het nog wat rosé is of niet
Bekijk andere recepten met
Ingrediënten
- 4 vastkokende aardappelen ( redelijk grote aardappelen )
- 300 gram gerookt ontbijtspek ( sneetjes )
- Verse tijm
- Ardeens gebraad van ongeveer 700 à 800 gram
- 8 middelmatige stronkjes witloof
- 1 koffielepel mosterd
- 4 eetlepels honing
- 1 eetlepel komijnzaad
- 10 zwarte peperbolletjes
- 100 gram Comtékaas
- Peper, zout en nootmuskaat
- Olijfolie en boter
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200° C
- Was de aardappelen grondig en snij deze om de 0,5 centimeter in maar niet tot op het einde zodat deze nog aan elkaar blijven
- Snij het ontbijtspek in stukjes en vul er de aardappelen mee en leg deze in een ovenschotel en werk af met de tijm
- Besprenkel de aardappel met olijfolie en kruid af met peper en zout
- Zet de aardappelen ongeveer 45 minuten in de oven
- Snij de harde kant van het witloof en snijd in vier stukken, bak deze aan in wat boter tot ze goudbruin zijn
- Kruid af met peper, zout en de nootmuskaat en laat deze nog eventjes bakken met het deksel op de pan
- Meng ondertussen de honing met de mosterd ( lak )
- Doe het komijnzaad en de zwarte peperbolletjes in een vijzel en stamp fijn
- Strijk het Ardeens gebraad in met de lak en werk af met de kruidenmengeling en zet het gebraad gedurende ongeveer 40 minuten in de oven en strijk om de 5 minuten in met de lak
- Doe het witloof in een ovenschotel en bestrooi rijkelijk met de Comtékaas
- Zet het witloof nog ongeveer 30 minuten in de oven
- Serveer het witloof met de Hasselback aardappel en een sneetje van het Ardeens gebraad