Opmerking en tips
Met dit recept kan je drie kleine briochebroodjes maken
Ingrediënten
- 1 kilogram witte bloem
- broodverbeteraar ( te verkrijgen bij Aveve ) ( kan eventueel toegevoegd worden )
- 40 gram gist
- 4 1/2 deciliter lauwe melk
- 1 koffielepel zout
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 150 gram vetstof
- 1 eierdooier ( dorure )
- water ( dorure )
Bereiding
- Leg de bloem ( en eventueel de broodverbeteraar ) op een proper werkvlak of in een kom
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem
- Strooi het zout en de suiker over de rand van de bloem
- Los de gist op in de lauwe melk
- Klop de eieren tot een homogene massa
- Giet de lauwe melk, de boter en de geklopte eieren in het kuiltje van de bloem
- Meng voorzichtig ( beetje bij beetje ) de bloem bij de melk en het ei
- Kneed het deed tot een mooie elastische massa ( het werkvlak bestuiven met bloem )
- Laat het deeg rijzen gedurende 25 minuten op een warme tochtvrije plaats onder een handdoek
- Kneed het deeg nogmaals kort
- Verdeel de deegbol in 3 en deze dan nogmaals in 3 ( zodat je negen bolletjes bekomt )
- Maak van elk bolletje een langwerpige deegworst en vlecht deze per 3
- Laat nogmaals rijzen gedurende 20 minuten ( op een ingevette met bloem bestoven bakplaat )
- Bestrijk de broden met de dorure
- Bak het brood gedurende ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven op 175° C