Bekijk andere recepten met
Ingrediënten
- 4 ( middelmatige ) stronken witloof
- 2 sneden gekookte beenham
- 40 gram boter en 50 gram bloem ( roux )
- 3 deciliter melk
- 1 deciliter room
- 175 gram gemalen kaas ( hier gebruiken we Gruyère )
- 300 gram aardappelen
- 1 eierdooier
- Boter
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Bereiding
- Schil en snij de aardappelen en kook deze gaar. Giet deze af er maak er een aardappelpuree van en spuit deze op de rand van een individueel ovenschaaltje
- Haal de harde kern uit het witloof en leg het witloof in een ketel met een bodempje water en laat afgedekt garen ( of stoom het gaar )
- Bewaar 1 deciliter van het kook- of stoomvocht voor de saus
- Laat het witloof goed uitlekken ( je kan dit best één dag op voorhand al doen )
- Wikkel het witloof in een halve schel beenham en schik deze bij de puree in de ovenvaste schaal
- Laat 40 gram boter smelten en voeg al roerend de bloem toe
- Voeg onder voortdurend roeren de melk, de room en het stoomvocht toe
- Kruid af met nootmuskaat en peper en zout
- Laat de saus zeer goed doorkoken
- Voeg er 150 gram gemalen kaas onder voortdurend roeren aan toe en laat nog efkes doorkoken ( ongeveer 20 seconden )
- Controleer de saus en smaak en lepel deze over de witloofstronkjes en bestrooi met de resterende gemalen kaas
- Warm de oven voor op 200° C en laat het geheel gratineren