Gegratineerd witloof met hesp en kaassaus

(Dit recept is voor twee personen)
  • Gegratineerd witloof met hesp en kaassaus
Bekijk andere recepten met

Ingrediënten

  • 4 ( middelmatige ) stronken witloof
  • 2 sneden gekookte beenham
  • 40 gram boter en 50 gram bloem ( roux )
  • 3 deciliter melk
  • 1 deciliter room
  • 175 gram gemalen kaas ( hier gebruiken we Gruyère )
  • 300 gram aardappelen
  • 1 eierdooier
  • Boter
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereiding

  • Schil en snij de aardappelen en kook deze gaar. Giet deze af er maak er een aardappelpuree van en spuit deze op de rand van een individueel ovenschaaltje
  • Haal de harde kern uit het witloof en leg het witloof in een ketel met een bodempje water en laat afgedekt garen ( of stoom het gaar )
  • Bewaar 1 deciliter van het kook- of stoomvocht voor de saus
  • Laat het witloof goed uitlekken ( je kan dit best één dag op voorhand al doen )
  • Wikkel het witloof in een halve schel beenham en schik deze bij de puree in de ovenvaste schaal
  • Laat 40 gram boter smelten en voeg al roerend de bloem toe
  • Voeg onder voortdurend roeren de melk, de room en het stoomvocht toe
  • Kruid af met nootmuskaat en peper en zout
  • Laat de saus zeer goed doorkoken
  • Voeg er 150 gram gemalen kaas onder voortdurend roeren aan toe en laat nog efkes doorkoken ( ongeveer 20 seconden )
  • Controleer de saus en smaak en lepel deze over de witloofstronkjes en bestrooi met de resterende gemalen kaas
  • Warm de oven voor op 200° C en laat het geheel gratineren

Download en print de PDF-versie van dit recept: