Gehaktballetjes in een romig witloofsausje met blond Grimbergen bier
(Dit recept is voor vier personen)
Opmerking en tips
Indien de gehaktballetjes niet droog genoeg zijn kan je wat extra broodkruim toevoegen.
Wij hebben in dit recept Grimbergen Blond gebruikt maar je kan evengoed een ander blond bier gebruiken.
Wij hebben bij dit gerecht gebakken aardappelblokjes geserveerd maar je kan dit evengoed met kroketten serveren.
Bekijk andere recepten met
Ingrediënten
- 600 gram gemengd gehakt
- 2 sjalotten
- 3 eetlepels broodkruim ( chapelure )
- 1 ei
- 1 eetlepel mosterd ( voor de balletjes )
- 8 stronkjes witloof
- 1 appel
- 1,5 koffielepel mosterd ( voor de saus )
- 200 milliliter room
- 2 koffielepels honing ( of naar smaak )
- 400 gram spekblokjes
- 150 milliliter Grimbergen Blond
- Blokjes Boursin ( salade & apéritif ) met look en fijne kruiden
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de sjalot fijn en meng dit samen met het gehakt, het broodkruim, de mosterd en het ei en kruid af met peper en zout.
- Maak kleine balletjes ( ter grootte van een golfbal ), maak een kuiltje in het midden en steek daarin het blokje Boursin. Rol de balletjes opnieuw tot je een mooie ronde vorm bekomt en alles goed dicht is.
- Bak de balletjes goudbruin in een klontje boter. Doe ze daarna in een beboterde ovenschotel en zet deze nog ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 160° C - afgedekt met een zilverpapier om zo verder te garen.
- Haal de harde kern uit de stronkjes witloof en snij de stronkjes dan in de lengte in vier.
- Kruid deze af met peper en zout en stoof deze aan in een klontje boter.
- Voeg de spekblokjes toe en laat deze mee aanstoven.
- Voeg er de room en het bier aan toe alsook de mosterd en laat nog verder sudderen tot het witloof gaar is en laat inkoken tot de gewenste dikte.
- Voeg er de honing aan toe en laat nog wat verder sudderen.
- Schil de appel en snij deze in kleine blokjes.
- Voeg tot slot de appelblokjes toe en breng indien nodig nog verder op smaak met peper en zout.
- Voeg er op het einde de gehaktballetjes aan toe en laat nog enkele minuten mee sudderen.