Gepaneerd witloof met cheddar
(Dit recept is voor vier personen)
Opmerking en tips
Tip 1 : Maak de kaasvulling één dag op voorhand zo kan deze goed opstijven en is dit makkelijker om in stukken te snijden
Tip 2 : Kook het witloof eveneens één dag op voorhand ( of stoom het ) zodat het goed kan uitlekken
Tip 3 : Zorg ervoor dat het witloof goed gepaneerd is zodat de kaas er niet kan uitlopen ( zelfde als bij een andere kroket )
Tip 4 : Je kan dit gerecht serveren met bijvoorbeeld een stukje Toscaans gebraad en aardappelbolletjes
Bekijk andere recepten met
Ingrediënten
- 4 grote of 8 middelgrote witloofstronken ( naar gelang je zelf wil )
- 130 gram geraspte cheddar kaas
- 25 gram bloem en 15 gram boter
- 100 milliliter room
- 170 milliliter melk
- 200 gram Japans broodkruim ( panko )
- 2 eierdooiers
- 3 eiwitten
- 120 gram rijstbloem of tarwebloem
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 1 centiliter ciderazijn
- Sap van 1 citroen
- Peper en zout
- Peterselie
- Olijfolie
Bereiding
- Smelt de boter in een pannetje en voeg al roerend de bloem toe tot je een roux bekomt ( opgelet niet laten kleuren )
- Voeg hier geleidelijk de melk aan toe en breng aan de kook ( zorg er wel voor dat er geen klonters in de saus komen ), giet er de room bij en laat dit nog ongeveer 10 minuten verder zachtjes doorkoken
- Kruid het mengsel af met peper en zout en voeg er ( van het vuur ) de eierdooiers en de geraspte cheddar aan toe. Meng alles goed onder elkaar en giet het mengsel in een schaal en laat deze opstijven in de koelkast
- Snij het witloof over de lengte doormidden maar niet helemaal en laat dit ongeveer 4 minuten gaar koken
- Leg het witloof onmiddellijk in een schaal met ijskoud water om zo de mooie witte kleur te behouden
- Laat het witloof uitlekken en pers het goed uit zonder dat je de stronkjes kapot knijpt en dep het vervolgens goed droog met wat keukenpapier
- Schraap de bittere kern uit het witloof en leg het open ( zonder de blaadjes eraf te halen ) en kruid het witloof af met peper en zout
- Verdeel de kaasvulling over de witloofstronken en vouw deze terug dicht en druk ze lichtjes aan ( probeer er geen vulling te laten uitkomen )
- Klop het eiwit los met 1 eetlepel water en giet dit in een schaal
- Kruid de rijstbloem ( of tarwebloem ) met peper en zout en giet dit in een schaal
- Mix het Japans broodkruim kort fijn en doe deze eveneens in een schaal
- Wentel de gevulde witloofstronken eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en vervolgens door het paneermeel en zorg ervoor dat de hele witloofstronk goed bedekt is
- Meng de mosterd met de honing en de azijn en roer er geleidelijk aan de olijfolie door tot je een mooie emulsie bekomt en kruid desgewenst af met peper en zout
- Frituur de witloofstronken in een frituurpan op 170° C tot ze mooi goudbruin en krokant zijn