Kaasflapje met witloof en appel en een veldslaatje
(Dit recept is voor zes personen)
Opmerking en tips
Tip 1 : je kan het beste de vulling één dag op voorhand klaarmaken zodat deze goed kan afkoelen en eventueel nog wat kan uitlekken
Tip 2 : bak de flapjes gewoon in de pan want in het frietvet kunnen deze uit elkaar vallen
Ingrediënten
- 800 gram witloof
- 1 appel ( Jonagold )
- 200 gram Saint-Albray ( of een andere zachte kaassoort )
- 6 brickdeegvellen
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 6 eetlepels olijfolie
- Zwarte peper van de molen
- Zout
Bereiding
- Snij de vellen brickdeeg in twee
- Snij de appel in kleine blokjes
- Verwijder de harde kern uit het witloof en snipper het witloof fijn ( hou enkele stronkjes over voor het slaatje )
- Snij enkele stronkjes witloof in kleine reepjes en bak deze goudbruin aan
- Verwijder de korst van de kaas en snij deze in 12 stukjes
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpot en stoof de helft van het witloof gedurende ongeveer 5 minuten en kruid af met peper en zout en 1 eetlepel honing en laat dit alles lichtjes karamelliseren. Meng er de appelblokjes onder en laat alles afkoelen
- Bestrijk de stukken brickdeeg met 1 eetlepel olijfolie - leg de ronde kant naar u toe en vouw het deeg tot tegen de rechte kant
- Verdeel er een beetje van de witloofmengeling over en dit aan de linkerkant van het opgevouwen vel ( laat aan de zijkant wel een driehoekig flapje vrij ), leg er dan een stukje kaas op en vouw het buitenste flapje naar binnen zodat de vulling bedekt wordt en zodat u een driehoekje krijgt
- Vouw de rest van het vel verder op zodat u een stevige driehoekig flapje krijgt en bestrijk de buitenkant met 1 eetlepel olijfolie en zet deze flapjes koel weg tot je ze dient te gebruiken
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de flapjes gedurende 2 à 3 minuten aan elke kant
- Leg de gestoofde witloofreepje op een bord en leg daarop 2 flapjes per persoon