Opmerking en tips
Het is altijd goed om wat mosselsap door een zeef te doen. Je kan deze bewaren in de diepvries ( bv in een ijsblokjesvorm ) om toe te voegen aan een vissaus.
Opgelet : mosselen die te lang op het vuur staan worden kleiner
Bekijk andere recepten met
Ingrediënten
- 2 1/2 kilogram mosselen
- 1 dikke of twee kleine ajuinen
- 6 stengels groene selder
- flinke klont melkerijboter
- peper van de molen
- tijm
- laurier
- 1 deciliter witte wijn
- 1 ei
- 1 koffielepel mosterd
- 2 deciliter maïs- of zonnebloemolie
- mayonaise
- 1 koffielepel mosterd
- 1/2 sjalot
- 1 eetlepel peterselie
- water
- frieten
Bereiding
Voor de mayonaise :
- Neem een hoge smalle maatbeker en breek hierin een volledig ei
- Voeg een koffielepel mosterd toe
- Strooi er wat peper en zout op
- Giet hierop de olie
- Zet een staafmixer op de bodem van de poten begin te mixen ( zeer langzaam onder naar boven gaan om mislukking te voorkomen )
Voor de mosselsaus :
- Neem een lepel of drie mayonaise
- Voeg er een koffielepel mosterd aan toe
- Leng aan met het water ( ofwel met koud mosselsap om nog een betere smaak te bekomen )
- Snij de sjalot zeer fijn en voeg toe aan het mengsel
- Hak de peterselie zeer fijn en voeg deze eveneens toe aan het mengsel
- Meng alles goed onder elkaar en controleer de smaak
- Reinig en spoel de mosselen
- Snij de ajuin fijn
- Ontdoe de groene selder van de bladeren, was deze en snij ze in de lengte enkele malen door. Snij ze daarna fijn
- Stoof de ajuin en de selder glazig in boter ( in een hoge kookpot)
- Voeg een takje tijm en een tweetal blaadjes laurier toe
- Doe de mosselen bovenop de groenten
- Giet hierop de witte wijn en draai ongeveer 15 à 20 maal aan de pepermolen
- Zet het deksel op de pot en zet het vuur op een hoge stand
- Als de mosselen beginnen open te gaan : opschudden zodat alle groenten zich vermengen met de mosselen
- De mosselen verder laten opengaan in de pot met deksel
- Schep de mosselen in een diep bord en overgiet ruim met het mosselvocht met de groenten
- Serveer met (verse) frietjes op een klein bord en doe wat mosselsaus in een kommetje