Mosselen met witte wijn

(Dit recept is voor vier personen)
  • Mosselen met witte wijn
  • Mosselen met witte wijn

Opmerking en tips

Het is altijd goed om wat mosselsap door een zeef te doen. Je kan deze bewaren in de diepvries ( bv in een ijsblokjesvorm ) om toe te voegen aan een vissaus.

Opgelet : mosselen die te lang op het vuur staan worden kleiner

 
Bekijk andere recepten met

Ingrediënten

  • 2 1/2 kilogram mosselen
  • 1 dikke of twee kleine ajuinen
  • 6 stengels groene selder
  • flinke klont melkerijboter
  • peper van de molen
  • tijm
  • laurier
  • 1 deciliter witte wijn
  • 1 ei
  • 1 koffielepel mosterd
  • 2 deciliter maïs- of zonnebloemolie
  • mayonaise
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1/2 sjalot
  • 1 eetlepel peterselie
  • water
  • frieten
 

Bereiding

Voor de mayonaise :

  • Neem een hoge smalle maatbeker en breek hierin een volledig ei
  • Voeg een koffielepel mosterd toe
  • Strooi er wat peper en zout op
  • Giet hierop de olie
  • Zet een staafmixer op de bodem van de poten begin te mixen ( zeer langzaam onder naar boven gaan om mislukking te voorkomen )

Voor de mosselsaus :

  • Neem een lepel of drie mayonaise
  • Voeg er een koffielepel mosterd aan toe
  • Leng aan met het water ( ofwel met koud mosselsap om nog een betere smaak te bekomen )
  • Snij de sjalot zeer fijn en voeg toe aan het mengsel
  • Hak de peterselie zeer fijn en voeg deze eveneens toe aan het mengsel
  • Meng alles goed onder elkaar en controleer de smaak

 

  • Reinig en spoel de mosselen
  • Snij de ajuin fijn
  • Ontdoe de groene selder van de bladeren, was deze en snij ze in de lengte enkele malen door. Snij ze daarna fijn
  • Stoof de ajuin en de selder glazig in boter ( in een hoge kookpot)
  • Voeg een takje tijm en een tweetal blaadjes laurier toe
  • Doe de mosselen bovenop de groenten
  • Giet hierop de witte wijn en draai ongeveer 15 à 20 maal aan de pepermolen
  • Zet het deksel op de pot en zet het vuur op een hoge stand
  • Als de mosselen beginnen open te gaan : opschudden zodat alle groenten zich vermengen met de mosselen
  • De mosselen verder laten opengaan in de pot met deksel
  • Schep de mosselen in een diep bord en overgiet ruim met het mosselvocht met de groenten
  • Serveer met (verse) frietjes op een klein bord en doe wat mosselsaus in een kommetje
 

Download en print de PDF-versie van dit recept: