Tartiflette met witloof en spek

(Dit recept is voor vier personen)
  • Tartiflette met witloof en spek
  • Tartiflette met witloof en spek
  • Tartiflette met witloof en spek
  • Tartiflette met witloof en spek

Opmerking en tips

Tip 1 : serveer de tartiflette met een frisse kruidensalade

Tip 2 : Je kan dit gerecht ook serveren aan mensen die vegetariër zijn door er de spekblokjes uit weg te laten

Ingrediënten

  • 5 stronken witloof
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes knoflook
  • 700 gram vastkokende aardappelen
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 400 gram zachte karakteristieke kaas ( Pavé de Herve )
  • 750 milliliter witte wijn
  • 200 gram gerookte spekblokjes
  • Boter
  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190° C
  • Snij het witloof en reepjes
  • Snij de ajuinen in halve ringen
  • Bak de spekblokjes krokant in een bakpan zonder vetstof en voeg daarna de ajuinringen en de witloofreepjes toe
  • Schep alles goed door elkaar en pers er de knoflook bij, meng nogmaals alles goed door elkaar en zet de pan op een laag vuur
  • Schil de aardappelen en snij deze in dunne plakjes ( eventueel met behulp van een mandoline ) en kruid de aardappelplakjes met de rozemarijn, de peper en het zout
  • Snij de korst van de kaas en snij deze in kleine blokjes
  • Neem een diepe ovenschaal en verdeel er het witloofmengsel in
  • Leg er de aardappelschijfjes bovenop alsook enkele kaasblokjes en druk alles goed aan
  • Giet er de witte wijn over en zet de ovenschaal gedurende ongeveer 1 uur à 1 uur en 25 minuten in de voorverwarmde oven