Turks platbrood ( pide )

(Dit recept is voor vier personen)
  • Turks platbrood ( pide )
  • Turks platbrood ( pide )

Opmerking en tips

Als je kan is het beter om het brood 1 uur te laten rijzen.

Ingrediënten

  • 650 gram meel voor wit brood
  • 40 gram verse gist
  • suiker
  • 3 1/2 deciliter water
  • 1 koffielepel zout
  • dorure van 1 eierdooier
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 1 koffielepel suiker
  • 3 eetlepels water
  • 20 gram sesamzaad

Bereiding

  • Vermeng de gist met het lauw water
  • Breng het meel op het werkvlak, maak een kuiltje en strooi over de rand 1 koffielepel suiker en 1 koffielepel zout
  • Breng het gist en watermengsel in het kuiltje en kneed tot het deeg soepel en luchtig is en makkelijk loslaat van de handen
  • Laat het deeg afgedekt op een warme plaats minstens 25 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Kneed het deeg nogmaals kort
  • Vorm het deeg op een met meel bestoven werkvlak tot een platte koek
  • Druk het brood in het midden iets platter
  • Leg het brood op een ingevet en met bloem bestoven bakblik en laat het nogmaals gedurende 15 minuten rijzen
  • Maak een dorure van 1 eierdooier, 1 koffielepel olijfolie,  koffielepel suiker en 3 eetlepels water
  • Kwast het brood hiermee lichtjes in
  • Bestrooi het brood vervolgens met sesamzaad
  • Bak het brood ongeveer 20 à 25 minuten in de oven op 180° C tot het goudgeel is