Bekijk andere recepten met
Ingrediënten
- 1 varkenshaasje
- 50 gram fijngesneden spek
- 1 lepel mosterd of graanmosterd
- 1 sjalot
- 1/2 deciliter witte wijn
- 2 deciliter room
- 2 stronken witloof
- 400 gram aardappelen
- 1 dikke staaf prei
- 1 ei
- Boter
- Peper en zout en nootmuskaat
Bereiding
- Snij het witloof middelmatig fijn en bak in een pan met wat boter tot het witloof lichtjes bruin is en kruid af met peper en zout.
- Snij de prei in fijne brunoise ( het witte en het licht groene gedeelte ) en stoof deze in een klontje boter tot deze gaar is en kruid af met peper en zout.
- Schil, snij en kook de aardappelen. Giet deze af en stamp deze met een pureestamper fijn.
- Voeg hieraan wat boter toe samen met de eierdooier en kruid af met peper, zout en muskaatnoot.
- Meng de prei onder deze aardappelpuree en controleer nogmaals de smaak.
- Spuit op een ingeboterde ovenschaal kleine torentjes ( pommes duchesse ) van deze aardappelpuree ( gemiddeld drie torentjes per persoon ) en zet deze in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende ongeveer 15 minuten en gratineer deze op de laatste moment nog zodat je een lichtbruine kleur krijgt.
- Snij het varkenshaasje in gelijke mootjes ( drie per persoon ) en bak deze aan in een pan met wat boter ( zorg ervoor dat de buitenkant krokant is maar dat de binnenkant nog sappig bijft ) en kruid af met peper en zout.
- Verwijder het vlees uit de pan en verwijder indien nodig het overtollig vet.
- Snipper de sjalot fijn en fruit deze samen met de spekblokjes aan in de pan van het vlees. Blus met de witte wijn en voeg de mosterd toe.
- Voeg de room toe en laat kort inkoken tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout.
- Schik wat witloof op het bord ( in drie hoopjes ) en leg hierop telkens een stukje varkenshaasje.
- Leg bovenaan telkens een pommes duchesse.
- Schik wat saus onderaan het bord rond het stukje vlees.