Zes-granenbrood

(Dit recept is voor één persoon)
  • Zes-granenbrood

Opmerking en tips

Dit recept is voor 3 à 4 broodjes

Ingrediënten

  • 1 kilogram zes-granenmeel
  • 1/2 liter water
  • 40 gram gist
  • 50 gram margarine
  • 2 koffielepels zout
  • 1 koffielepel suiker

Bereiding

  • Leg de bloem op een proper werkvlak of in een kom
  • Los de gist op in een halve liter lauw water ( lichaamstemperatuur )
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem
  • Strooi het zout en de suiker over de randen van de bloem en leg de margarine in het midden
  • Doe het water met de gist in het kuiltje en meng het deeg
  • Kneed het deeg 10 tot 15 minuten tot het een veerkrachtig geheel vormt
  • Eventueel wat bloem op het werkvlak strooien doch niet overmatig of het brood zal na het bakken te droog zijn
  • Laat het deeg nog 30 minuten rijzen onder een handdoek op een warme tochtvrije plaats
  • Na het rijzen het deeg kort herkneden en een brood vormen ( ofwel in een bakvorm doen )
  • De oven voorverwarmen op 200° C
  • Het brood weer afdekken en een tweede maal laten rijzen gedurende 30 minuten op de bakplaat ( of in de bakvorm )
  • De bakplaat ( of bakvorm ) in de oven steken en het brood laten bakken gedurende 35 à 40 minuten op 200° C
  • Het brood laten afkoelen op een rooster