Opmerking en tips
Dit recept is voor 3 à 4 broodjes
Ingrediënten
- 1 kilogram zes-granenmeel
- 1/2 liter water
- 40 gram gist
- 50 gram margarine
- 2 koffielepels zout
- 1 koffielepel suiker
Bereiding
- Leg de bloem op een proper werkvlak of in een kom
- Los de gist op in een halve liter lauw water ( lichaamstemperatuur )
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem
- Strooi het zout en de suiker over de randen van de bloem en leg de margarine in het midden
- Doe het water met de gist in het kuiltje en meng het deeg
- Kneed het deeg 10 tot 15 minuten tot het een veerkrachtig geheel vormt
- Eventueel wat bloem op het werkvlak strooien doch niet overmatig of het brood zal na het bakken te droog zijn
- Laat het deeg nog 30 minuten rijzen onder een handdoek op een warme tochtvrije plaats
- Na het rijzen het deeg kort herkneden en een brood vormen ( ofwel in een bakvorm doen )
- De oven voorverwarmen op 200° C
- Het brood weer afdekken en een tweede maal laten rijzen gedurende 30 minuten op de bakplaat ( of in de bakvorm )
- De bakplaat ( of bakvorm ) in de oven steken en het brood laten bakken gedurende 35 à 40 minuten op 200° C
- Het brood laten afkoelen op een rooster